sâmbătă, 31 decembrie 2011

Ganduri la sfarsitul anului 2011


Acum la cumpana anilor 2012-2012 sa multumim bunului Dumnezeu pentru tot ceea ce ne-a daruit in anul acesta, sa-i aducem slava si sa-i cerem ca in noul an ce va sa vina sa ne daruiasca tot ceea ce ne este de folos si de ajutor. Iar noi crestinii sa incercam sa ne intoarcem la viata Bisericii primare, sa imitam modelul smereniei, al pacii si al iubirii dat noua de Insusi Fiul lui Dumnezeu Mantuitorul Iisus Hristos. Sa-i imitam numaidecat pe sfinti care sunt prietenii lui Dumnezeu, si care ne-au ramas modele de implinire a voii lui Dumnezeu aici pe pamant primind pentru aceasta cununa desavarsirii in Imparatia lui Dummnezeu. Am auzit aseara la o emisiune a televiziunii Trinitas vorbind pe directorul Seminarului Teologic din Bucuresti despre importanta pe care o acorda oamenii de astazi Revelionului, o sarbatoare lumeasca si paganeasca venita din Occident, punand in planul doi sarbatoarea Sfantului Vasile si in palnul trei,sau uitand de Praznicul Imparatesc Taierea Impreujur a Domnului nostru Iisus Hristos. Multa lume atunci cand este intrebata ce sarbatoare este pe 1 ianuarie raspund numaidecat: "sfantul Vasile", uitand complet de Taierea Imprejur a Domnului Iisus Hristos la 8 zile de la Nasterea Sa, obiceiul evreilor de a se deosebi in randul celorlalte popoare, tot acum i se pune si numele Pruncului. Pentru stramosii nostri trecerea anilor avea o cu totul alta conotatie, dovada avem si traditii ramase: Plugusorul, Capra, Ursul, Mascatii, adresau urarile cuvenite pentru anul nou ce va sa vina, de multe ori fiind pomenit in urariile lor Sfantul Vasile.
Deasemenea sa nu uitam de semenii nostri, sa ne gandim si mai mult la nevoile lor sau la suferintele lor, mult mai mult decat am facut-o in anul acesta. Mai ales ca la iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în şedinţa de lucru din 17 februarie 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca anul 2012 să fie declarat Anul omagial al Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română.
Am sa va transmit si eu cateva urari:
Insusi Mantuitorul ne spune "sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau din tot sufletul tau din tot cugetul tau si din toata inima ta , iar pe aproapele tau ca pe tine insuti. Binecuvântaţi pre cei ce blestemă pre voi, şi vă rugaţi pentru cei ce fac vouă necaz. (Lc. 6:28)
Şi nu judecaţi, şi nu vă veţi judeca; nu osândiţi, şi nu vă veţi osândi, iertaţi şi vi se va ierta. (Lc. 6:37)
Omul cel bun, din vistieria cea bună a inimii sale scoate cele bune; şi omul cel rău, din visteria cea rea a inimii sale scoate cele rele; că din prisosinţa inimii grăieşte gura lui. (Lc. 6:45)
Că nu au trimes Dumnezeu pre Fiul său în lume ca să judece lumea, ci ca să se mântuiască lumea prin el.(Io. 3:17)
Urâciunea aduce ceartă, iar dragostea acoperă toate greşalele. (Pil. 10:12)
(Sf. Nicolae Velimirovici - Inima in Marele Post)
Fie ca Bunul Dumnezeu sa ne asculte rugaciunile si sa ne trimita dumnezeiescul sau har necesar in viata noastra, iar noi ca fii ai lui sa reusim sa-i implinm toata voia Sa intru multi si fericiti ani
"La multi ani" si "Doamne ajuta"
Prof. de religie Neacsu Bogdan - Bacau